Sosyalist kardeşlik öpücüğü

Sovyet lideri Leonid Brejnev ile Alman Demokratik Cumhuriyeti lideri Erich Honecker'in 1979'daki öpüşmesinden hareketle Dmitri Vrubel tarafından Berlin Duvarı'na yapılan resim. 

Sosyalist kardeşlik öpücüğü, yanaklardan üç kez öpme biçimde gerçekleşiyordu. Özel durumlarda ise, birbirini daha yakın gören iki lider bu yakınlığı dudak dudağa öpüşerek de gösteriyordu. Sosyalist liderlerin dudak dudağa öpüşmesinin, eski Roma ile İran'da el-etek öpmedeki hiyerarşinin aksine eşitliği ifade ettiği kabul ediliyordu.

Stalin Sovyet lideri olduktan sonra, 1936'da askeri pilot Valeri Çkalov'un kendisini dudağından öpmesi girişimi karşısında önce tereddüt etmiştir. Ancak, baştan yabancısı olduğu bu geleneğe kısa zamanda alışmış ve 1937'de askeri pilot Vasil Molokov'u kendisi öpmüştür.

Sosyalist liderler arasında dudaktan öpüşmesiyle en ünlü kişi Leonid Brejnev'dir. 1974'te Sovyetler Birliği'ni ziyaret eden Küba lideri Fidel Castro'nun Brejnev'in öpücüklerinden kaçınmak için puro içerek uçaktan indiği söylenir.

En ünlü sosyalist kardeşlik öpüşmesi 1979'da, Alman Demokratik Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 30. yılı kutlamasında Sovyet lideri Leonid Brejnev ile Doğu Alman lider Erich Honecker arasında gerçekleşen öpüşmedir. Bu öpüşmeyi ünlü ressam Dmitri Vrubel 1990'da Berlin Duvarı'na grafiti olarak resmetmiştir. Bu grafiti "Tanrım, Bu Ölümcül Sevgiden Kurtulmama Yardım Et" adıyla bilinmektedir.


0/Yorum Gönder/Yorum

Önceki Yazı Sonraki Yazı
KAPAT(CLOSE)