Çoğu zaman televizyon izlemenin internette dolaşmak kadar kolay ve keyifli olmasını hayal ederiz. Çünkü internet sınırsız bir derya, istediğimiz dizileri takip edebilir, istediğimiz filmleri bulup izleyebiliriz. Youtube’da biraz dolaşarak bize hitap eden harika video kanalları bulabiliriz.
Televizyonda ise bize sunulanlarla yetinmek durumundayız. Farklı uydu alıcıları kullansak da, kanallar belli. Üstelik müsait olduğumuz her anda istediğimiz her yayına ulaşmamız da mümkün değil. Özellikle işten eve geldiğimizde kumandayı elimize alıp hemen istediğimiz içeriğe ulaşmayı istiyor ama televizyonda bu programı bulamıyoruz. İşte bu noktada IPTV hayatımıza giriyor.
IPTV’nin çok basit bir mantığı var. İnternet Protokol Televizyonu anlamına gelen bu ürün; fiber optik kablo ya da uydu çanağı yardımıyla video akışı almanız anlamına geliyor. Aynı internette Youtube izleme süreciniz gibi düşünebilirsiniz. Böylelikle televizyondaki programları bilgisayarınızda ya da bilgisayarınızdaki programları televizyonunuzda izleyebiliyorsunuz.
Bunun için set üstü kutu kullanmanız gerekiyor. Bu set üstü kutu, televizyon ile internet arasında bir bağlantı kuruyor ve gelen sinyalleri doğru yerde çalıştırıyor. Bu teknolojiyi kullanabilmek için ise internet hızınızın 10 Mbps ile 100 Mbps arasında olması gerekiyor. 10 Mbps’den daha yavaş bir bağlantı hızı ile IPTV izlemeniz mümkün değil.
IPTV Çeşitleri
Bu teknolojinin birbirinden farklı türleri vardır. Mesela Netflix, bir isteğe bağlı video çeşididir. Netflix’te istediğiniz programı ücret karşılığında istediğiniz yerden izleyebilirsiniz.
Bir başka çeşit zaman kaydırmalı IPTV’dir. Planlı yayınları izlediğiniz anlamına gelir. BBC kanalının iPlayer isimli video oynatıcısı bu türe örnek olarak verilebilir.
Canlı IPTV veya IP simülasyon yayınları ise canlı televizyon programlarını internette yayınlama anlamına gelir. Bu teknolojiyi günümüzde pek çoğumuz zaten kullanıyoruz. Geçmişte oldukça heyecan verici görünen bu teknolojiler, bugün günlük hayatımızda yer etti bile. Tüm bu IPTVçeşitlerini telefonunuzdan, bilgisayarınızdan ya da televizyonunuzdan internet bağlantınız sayesinde rahatlıkla izleyebilirsiniz.
Bu teknoloji, bilginin iki yönlü akışını sağladığı için oldukça önemlidir. Geleneksel televizyon, tek yönlü bir yayındır. Belirli televizyon programları, belirli zaman aralıklarında sadece televizyon üzerinden izlenebilir ve izleyen kişinin herhangi bir etkileşimde bulunması mümkün değildir. IPTV ise televizyon programlarını çevrimiçi hale getiriyor. Kullanıcılar istedikleri an, istedikleri yerden, istedikleri cihazı kullanarak istedikleri programları izleyebiliyorlar. Yorumlar, beğeniler ve paylaşımlar; bu deneyimi çok daha interaktif bir hale getiriyor. Böylece artık televizyon, kullanıcıların isteklerine göre program üretmek durumunda kalıyor.
Bir televizyon programının IPTV üzerinden yayınlanabilmesi için öncelikle paket olarak alınabilecek ve teslim edilebilecek dijital bir formata dönüştürülmesi ve bunu yaparken de internet protokolünü kullanması gereklidir. Bazı programlar hali hazırda dijital formatta olsa da bazıları standart analog televizyon programı formatında olabilir. İşte bu formattaki programların dijitale gönüştürülmesi gerekir. Videoların sıkıştırılması da bu süreçte oldukça faydalı.
Yoksa bant genişliği yüzünden şebeke ve internet trafiğinde önemli yavaşlamalar meydana gelebilir. MPEG4 ve MPEG2 en yaygın olarak kullanılan sıkıştırma tekniklerindendir. Çoklu yayınlama da programın düzgün seyredilebilmesi için en sık kullanılan yöntemlerdendir. Aynı programı bin kişi de izlese, tek video paketi akışı olur. Böylelikle bu kişiler internet hızları düşmeden, izledikleri video takılmadan IPTV kullanabilirler.
IPTV’nin en önemli faydası, istediğimiz programı televizyonumuzdan izleyebilmemiz olsa gerek. Çünkü eve gelip koltuğumuza oturduğumuzda küçük laptop ekranında değil, büyük ve güzel televizyonumuzda kolay bir şekilde istediğimiz şeyleri izlemek istiyoruz. Bu anlamda bu teknolojinin giderek yaygınlaşmasını umuyoruz.
Post a Comment